Dietetyk Szpitalny zajmuje się opracowywaniem jadłospisów dla pacjentów, biorąc pod uwagę na przykład jednostkę chorobową, wiek, stan zdrowia, tryb życia itp. Jadłospisy są dostosowywane do zaleceń lekarskich oraz zasad żywienia. Dietetyk nadzoruje oraz sprawdza jakość sporządzonych potraw i estetykę ich podania. Do jego obowiązków należy również prowadzenie rozliczeń zaopatrzenia oraz dokumentacji produkcji i dystrybucji posiłków. Dietetycy pracujący w szpitalach przygotowują specjalne karty żywieniowe dla osób wychodzących ze szpitala, które zawierają wskazówki dla pacjentów dotyczące odpowiedniej dla nich diety.


Numer telefonu kontaktowego:
Dietetyk  32 331 99 52  zywienie@szpital-pilchowice.pl


OPIS DZIAŁU (zamiast opisu działu - zalecenia żywieniowe):

 

ŻYWIENIE CHORYCH NA POChP  ZALECENIA 

Dieta chorych na POChP powinna być odpowiednio zbilansowana, urozmaicona, zdrowa i bogata w witaminy i antyoksydanty. W celu uzyskania poprawy stanu odżywienia i przyrostu masy ciała zaleca się dietę wysokokaloryczną i bogato białkową.

Należy unikać zbyt obfitych i wzdymających produktów i potraw, które powodują uniesienie przepony ku górze i znacznie utrudniają oddychanie. 

Należy unikać: nasion roślin strączkowych np.: groch, fasola, warzywa kapustne np. kalafior, kapusta, potrawy smażone, ciężko strawne i takie które zwiększają ilość gazów w jelitach. Wystrzegać powinno się również żywności wysoko przetworzonej np.: słodyczy, chipsów, fast foodów, produktów typu instant, przetworzonych produktów mięsnych np.: pasztety, konserwy, kabanosy, parówki, gotowe dania obiadowe, które przyczyniają się do zwiększenia stanu zapalnego w organizmie oraz są bogatym źródłem sodu w diecie, którego zwiększona ilość powoduje zatrzymywanie wody w organizmie i problemy z oddychaniem. 

Zaleca się: jedzenie 5 lub 6 posiłków w ciągu dnia, ale o mniejszej objętości, by nie obciążać przewodu pokarmowego, zadbać o mniejszą ilość pokarmu w żołądku, a tym samym ułatwić pracę przeponie. Należy pamiętać również o tym by ostatni posiłek zjeść 2-3h przed snem, by nie doprowadzać do wystąpienia duszności nocnych

Produkty wskazane:


Do zwiększenia kaloryczności diety, bez zwiększenia objętości posiłków można zastosować:

  • zmianę mleka 2% na mleko pełnotłuste np.: 3,2%
  • dodawanie śmietanki do zup
  • dodawanie łyżki oleju rzepakowego, oliwy z oliwek lub masła do miski zupy, gotowanych bądź surowych warzyw spożywanych np.: w postaci surówki do obiadu
  • wybieraniu np.: pełnotłustych twarogów, serów żółtych
  • zmianę konsystencji posiłków ze stałych na miksowane/papkowate, spożywanie warzyw i owoców w formie puree, soków, przecierów itp

 

ŻYWIENIE W GRUŹLICY ZALECENIA

 

Głównym zadaniem stosowania prawidłowej diety w gruźlicy jest dostarczenie organizmowi składników odżywczych, by zwiększyć odporności organizmu, przyspieszyć regenerację uszkodzonych tkanek i zniwelować możliwość toksycznego obciążenia wątroby. 
Należy zwiększyć zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Aby białko mogło być wykorzystane przez organizm chorego do walki z zakażeniem – do celów budulcowych i regeneracyjnych, a nie energetycznych niezbędne jest zwiększenie wartości energetycznej diety (kaloryczności diety). Wartość odżywcza (kaloryczność) diety pacjenta chorego na gruźlicę powinna być 10% wyższa od wartości energetycznej zdrowego człowieka.
Ze względu na utrzymujący się stan zapalny, zapotrzebowanie na białko chorego na gruźlicę również rośnie. Optymalnie powinno wynosić 2g na kg masy ciała pacjenta, to jest ok 100-120g/dobę. Stosuje się dietę łatwo strawną bogatobiałkową, w celu budowy i odbudowy tkanek ustrojowych, ciał odpornościowych, enzymów i hormonów.


ŻYWIENIE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ PRZY CHEMIOTERAPII ZALECENIA

 

W diecie nowotworowej, przy chemioterapii: 

  • należy zadbać o odpowiednią podaż antyoksydantów, w szczególności witamin C, E, beta-karotenu, cynku, miedzi, selenu, magnezu. Żywność bogata w antyoksydanty to przede wszystkim świeże, dojrzałe, różnokolorowe warzywa i owoce np.: banany, sałata, pomidor, brzoskwinie, borówki, maliny, truskawki itp. Należy spożywać do 500g owoców i warzyw dziennie, jeśli źle tolerowane są w postaci surowej, należy je gotować, sporządzać z nich musy, soki lub podawać w formie przetartej
  • należy zadbać o większą podaż białka w diecie, które przyczynia się do procesu odbudowy prawidłowych (zdrowych) komórek w organizmie, w codziennym menu nie może  zabraknąć takich produktów jak: biały twaróg, chude mleko, jogurty naturalne, maślanki, kefiry, drób, cielęcina, chude ryby np.: dorsz, mintaj (produkty te powinny znajdować się w każdym posiłku) 
  • należy zadbać o odpowiednią podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które odpowiadają za zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie (spowalniają rozrost nowotworu), należy zadbać, by w diecie nie zabrakło takich produktów jak: olej rzepakowy, olej lniany, (dodawane do potraw na zimno np. do sałatki z pomidorów i zielonej sałaty), siemię lniane, ryby morskie (sola, mintaj, dorsz), awokado.
  • przy szybkiej utracie masy ciała, należy jeść częściej, ale w mniejszych porcjach. Można podjadać pomiędzy posiłkami owoce lub warzywa, jogurty, kisiele, budynie, pomiędzy posiłkami można spożywać również apteczne preparaty odżywcze (w formie proszku, który dodaje się do dań, lub w formie koktajlu) przeznaczone do uzupełnienia diety chorujących na nowotwory
  • w sytuacji pojawienia się trudności z połykaniem, wszystkie posiłki należy podawać w formie zmiksowanej papki
  • w utrzymujących się długotrwale nudnościach można wypijać wodę z cytryną i imbirem, który łagodzi przykre dolegliwości
  • należy zadbać o odpowiednie nawodnienie, wypijać 2l niegazowanej wody dziennie